Tag Archives: nycl

checkout desk construction

Feedback on Changes to Checkout Desk at North York Central Library

I wanted to share some feedback regarding the checkout desk construction I noticed on Friday at North York Central Library.  It might only apply to us, but I imagine others who checkout large # of items (kids books?) and those in wheelchairs might also be affected.

Of all the checkout locations available, there is only one I’m comfortable using and it has been altered.  It is only one of two that is low enough for the kids to participate in, and is the only one with enough space to handle the high-volume of items we typically have.  The extra wood-type level that has been added to the front section of the circle area prevents me from sliding our piles along the counter as we are checking out.  Days when we have 20 or 30 items (picture books for the win!) it is rather involved to pile 8 or 10 on the RFID reader, move that pile over, repeat two or more times, then sort the items so they can then fit well into our bags.  The extra bevel prevents the sliding (need to slide far enough away that it doesn’t get picked up again by a switch in card), and I suspect whatever is going to be installed on that space will limit any piling and sorting area.

I imagine that checkout spot is also the designated wheelchair checkout spot and I can’t speak for them but I imagine it might be an issue too, though not as much because there is no knee space in the section covered by the new block.

Plus to me, the aesthetic of the mixed materials (the stone type desk, topped with the almost matching colour non-stone) doesn’t convey the library as a place of culture and high standards I imagine it to be.

I understand we are an extreme user, and you can’t always take these edge cases into account when extending and improving things for the majority of patrons, but I wanted to share my feedback.

Thank you for your consideration.

[[ A note I sent to the circulation head at my local library ]]